Volendam - Heerhugowaard 1: 1-7

Op 16 december mochten we naar Volendam toe met het eerste team. De vorige keer dat we daar waren hadden we problemen met parkeren en waren we daardoor te laat, ze hadden toen de klokken al aangezet en toen speelden we met een kwartier minder. Die wedstrijd viel mede door deze tijdachterstand bij een aantal borden het resultaat uit in het voordeel voor de Volendammers. We verloren toen met 3.5-4.5. Dit was dus een goede mogelijkheid voor een revanche.

Het begon al goed, we waren dit keer mooi op tijd, zo vroeg zelfs dat de zaal nog niet klaar was om in gespeeld te worden. We konden ons dus rustig nog even voorbereiden op onze partij. De partijen zelf liepen vrij goed, ik was zelf als op het eerste bord als eerste klaar na een kleine 2 uur spelen. Mijn tegenstander had zijn dag niet en liet mij te veel aanvallen en kon daardoor eigenlijk na een uur al opgeven. Daardoor kon ik mooi de rest van de partijen volgen en ben ik ook uitgekozen om een verslag te schrijven.

Rond de tijd dat ik mijn partij beëindigde, begon er in het gebouw harde muziek gespeeld te worden. Dit was goed te horen in de speelzaal en zal dus wel wat invloed gehad hebben op de resterende partijen. Als tweede was Kevin op bord 2 klaar met zijn partij, na zich een beetje bedrukt te hebben opgesteld kreeg hij wat meer ruimte en wist 2 pionnen te winnen en af te wikkelen naar een gewonnen eindspel. Daardoor dus 2-0 voor ons.

Vervolgens waren Sandra en Johan ongeveer tegelijk klaar, Johan stond op bord 5 een tijd lang minder, maar dacht met een grote afruil een stuk te winnen, dit bleek niet te kloppen, maar zijn tegenstander besloot een pion te pakken, waardoor Johan alsnog een stuk kon winnen, het resulteerde eindspel werd makkelijk gewonnen. Sandra was na een paar mindere uitslagen op een wat hoger bord gezet, hierdoor speelde ze als enige van het team tegen een sterkere tegenstander. Ze speelde een goede partij, waarin ze in het middenspel wat actiever stond, maar ze kon de verdediging van haar tegenstander niet doorbreken. Er werd afgewikkeld naar een iets minder eindspel voor Sandra, maar dat werd goed remise gehouden. 3.5-0.5 dus in ons voordeel.

Even later kwam Oscar, die op bord 7 speelde, naar me toe om te vragen wat de stand was en of hij een remiseaanbod mocht aannemen. Tijdens zijn partij vond ik dat hij een stuk beter stond, maar zijn tegenstander verdedigde het goed en Oscar kon er niet doorheen komen. Op dit moment ging ik Sandra helpen met de analyse van haar partij. Op dat moment stonden Kasper op bord 8 en Rob op bord 4 ongeveer gelijk, ze waren eigenlijk pas in het begin van het middenspel aanbeland en Gerrit had op bord 5 een paar pionnen minder maar wel een aanval op de vijandelijke koning.

Even later kwam Oscar ook naar de analyse ruimte en zei dat hij het remiseaanbod had aangenomen en dat Gerrit had gewonnen. 5-1 dus en de wedstrijd was binnen. Kasper en Rob waren nog aan het spelen in tijdnood, ik heb het niet gezien, maar ik hoorde van Rob dat hij een toren wist te winnen en daarmee ook de partij. Kasper had ergens dubieus een pion geofferd, maar het bleek goed uit te pakken want hij won de partij.

Eindstand dus 7-1 in ons voordeel, daarmee hadden we een goede revanche behaald. Na de wedstrijd zijn we nog met 5 man naar de Griek gegaan om te eten en de overwinning te vieren. We staan nu tweede in de klasse, met 1 matchpunt en 2 bordpunten achter Bergen, waar we al tegen gespeeld hebben. We hebben het kampioenschap niet meer in eigen hand, maar als Bergen nog ergens wat laat liggen kan het nog wel.

Hieronder nog de uitslagen van de ronde:

Volendam 1811 Heerhugowaard 1 1910 1-7
1 Jan Tol 1989 Dennis Keetman 2010 0-1