Bergen 3 - HHW 3

Na een remise en een nederlaag moest ons team het in een uitwedstrijd opnemen tegen Bergen 3. Dit team had de beide vorige wedstrijden verloren en het was dus belangrijk, dat wij goed zouden presteren. Bij een nederlaag zou Bergen ons voorbij gaan en zouden wij mogelijk op de laatste plaats komen. Daar hadden wij geen zin in en vol goede moed vertrokken wij naar het kunstenaarsdorp.

Na 3 kwartier spelen hoorde ik bij bord 6 van René een heel nadrukkelijke kreet: schaak! Ik keek opzij en zag dat zijn tegenstander met een paard een pion had geslagen. Op zich niet zo erg, maar het paard zette schaak met gelijktijdig een aanval op de dame en een toren. Een ernstig geval van familieschaak!!! René dacht even na, zei toen heel zachtjes "nou dat kost me dame", haalde zijn koning uit het schaak, zijn tegenstander sloeg de dame en René schaakte vrolijk verder.

Met de gedachte dat de eerste nederlaag een feit was, schaakte ik ook verder. Van de andere partijen was nog niet veel te zeggen, maar minimaal 1 partij moest gewonnen worden, wilden we de wedstrijd niet verliezen. Daar zorgde Gerard op bord 1 voor. In een degelijke partij zorgde hij voor een overwinning. Bij de partij van Adri op bord 2 was alles in evenwicht, dus de remise was te begrijpen. Naast mij werden bij bord 3 de handen geschud. Peter had het niet kunnen redden en verloor.

Ikzelf zag het somber in, ook al omdat ik een kwaliteit achter stond en moest vechten voor remise. Toen ik eens even rondkeek, zag ik dat René ook klaar was. Hij had toch nog een hele tijd door geschaakt. Zijn opgestoken duim bracht me in verwarring. Nee toch... had die duivelskunstenaar toch nog gewonnen!! Ontsnappingskoning Houdini en magiër Hans Klok kunnen een voorbeeld aan hem nemen. René had het onmogelijke waar gemaakt.

Op dat moment bood ik remise aan, dat mijn tegenstander afsloeg. We schaakten nog een paar zetten door, waarbij het steeds meer op remise ging lijken. Toen mijn tegenstander even later toch maar remise aanbood, nam ik dat heel gaarne aan, waardoor wij in ieder geval 3 punten hadden en de wedstrijd niet meer konden verliezen.

Alleen Ronald was nog bezig. Er stond nog veel op het bord, al hoewel de stand voor Ronald iets beter was. Ik zei tegen Ronald, dat remise genoeg was. Hij deed een remise aanbod, dat onmiddellijk werd aangenomen. Conclusie: een gewonnen wedstrijd.

Heren bedankt voor deze enerverende schaakavond.

C. Stoop (-) - Gerard G. (1566) 0-1
T. Hollanders (1529) - Adri M. (1529) rem.
P. de Wildt (-) - Peter W. (1449) 1-0
S. Spoelstra (1471) - Eric de J. (1447) rem.
L. Obdam (1367) - Ronald van E. (1381) rem.
M. Honig (938) - René G. (1406) 0-1

21 december thuis tegen Aartswoud 4. Dat wordt andere koek!