Notatieboekjes

Het is alweer een tijdje geleden, dat Carlo Oud met een doos met schaakboeken en notatieboekjes aan kwam draven. Ze waren van Peter Vogelenzang geweest. Nu ik de tijd heb, heb ik de notatieboekjes van V. eens doorgenomen. Je zou er bijna een studie van kunnen maken.

1) Ze lopen van eind jaren 60 tot het begin van de jaren 90.

2) Peter was zeker slordig met zijn notatieboekjes (zoals zovele verstrooide schaakprofessoren) want in heel wat houdt het na een partij of 6/7 op en kijken we naar maagedelijke notatievelletjes.

3) In de jaren 60 en begin jaren 70 noteerde hij vrij slordig. Daarna wordt het netter.

4) We komen heel wat ilustere namen tegen, met de regelmaat van de klok; Hoogkamp, Vlugt, de Veij, Koelewaard, Luberti, J. van Twisk (V. was lid van Purmerend) Ook vond ik partijen tegen Appel, Leibbrand, Driessen en Piet de Haas. Ook speelt hij in simultaans tegen Portisch en een klokseance tegen de nog jonge Timman. De partij wordt afgebroken en gearbitreed door niemand minder dan Vlastimil Hort. Geen handtekening van Timman, wel een van Hort !

5) En dan is er nog die ene partij tegen Rein Hoogkamp. (Wie het verhaal van de taart nog eens wil horen, die roept maar.) In deze partij bedient Vogelenzang zich van de Engelse notatie, dus R. en BxN etc. Waarom heeft hij die ene partij in de Engelse notatie opgeschreven ??? We zullen het nooit weten.

Zelf 1 maal tegen hem gespeeld in het voorjaarstoernooi in Purmerend. Na diep nadenken kan ik me weer een klein beetje voor de geest halen, hoe hij eruit zag. Wel een sterke speler.(ik veloor.)

was getekend Pietcasso