Zij sjouwden van kroegie naar kroegie

Onder extreme weersomstandigheden werd op zondag 8 juli het 2e Alkmaarse kroeglopers toernooi gehouden. De hemel was blauw van oor tot oor, de zon pinkelde volop aan het zwerk en aan het eind van de dag waren er ook een aantal schakers even blauw. Er deden 3 Waardse koppels mee op een totaal van 34, iets minder dan vorig jaar. Het hadden er 4 kunnen wezen, ware het niet dat Ivar de Hoogt vast zat in de Deense ambassade en Rick Smit bezig is met de vertaling van 'Mein System' van Nimzowitsj in het Chinees.

NHSB - Bekerfinale

Nadat het iets verlate De Uil was binnengedruppeld, kon scheidend bondswedstrijdleider Aart Strik de finale van de Beker openen. Aart heeft het stokje doorgegeven aan Gerard Groot. Hij moet gedacht hebben, met al die veranderingen op komst;

Met opgeheven hoofd

Met 3 invallers en een ratingverschil van 276 punten en dan thuis komen (lees de Swan) met 3 hele bordpunten, dan kan je zeggen; dat mag wonderstampot heten. Bij deze een hatelijk (de r van mijn toetsenbord doet het niet) drank aan de invallers, die hun televisieavond maar weer opgeofferd hebben voor een saai spelletje schaak in het altijd hokkerige Gulden Vlies.

Kemp en Piek

Je kon ze uittekenen. Nico Kemp en Emiel Piek. Op donderdag avond, na de reguliere partij moesten er nog de nodige vluggertjes uitgevochten worden. Ze konden er geen genoeg van krijgen. Uren zaten ze tegenover elkaar (voor mijn gevoel althans) Met Djalil Sultani hebben we weer zo’n fenomeen op de club. Vorige week kon ik hem nog wel van dienst zijn. Robbert van Doorn had het in de interne partij me niet zo moeilijk gemaakt. Dus ik 5 minutertjes tegen Djalil. Nou, dat ging me prima af !! Drie gespeeld, drie verloren. Soms technies gewonnen, maar altoos te kort tijd.

'Kotov, I presume ?! ”

Het zal na de oorlog zijn geweest toen Euwe in Moskou op weg was naar een toernooi. Zijn gids en chauffeur was niemand minder dan de Russische grootmeester Alexander Kotov. Kotov was een sterke na-oorlogse schaker, tikkeltje ijdel, zelf verzekerd. Maar voor één ding had Kotov geen gevoel: Richting en Verkeer. Hij reed dan ook sterk onhandig door het Moskouse verkeer(d) Reed verkeerd, twijfelde, kortom dit viel op een gegeven moment een Moskouse agent op. De auto en zijn inzittenden werden aangehouden. Kotov wilde zo snel mogelijk weer op pad, anders zouden ze te laat komen.

De wet van Morphy

Het zat ons in de 4e ronde van de bond bepaald niet mee. Eerst moesten we een invaller zoeken voor Edwin, zeker huiselijke verplichtingen. Gerard Groenveld was op de maandag al snel bereid gevonden in te vallen. Op dinsdag belt Oscar op dat hij met pech staat in Badhoevedrop. Altijd maar weer die Badhoevedrop. Dus moest TC Mats nog weer zijn lijst van reservespelers langs. Eerst Eric de Jong gebeld. Kon niet, want hij was een spelletje aan het hazewinden rond de tafel met zijn vrouw. Traditioneel decembergebruik in huize de Jong, om de lange winteravonden, gezellig door te komen.